VALG I BOSNIEN | Præsidentskabet i Bosnien-Hercegovina består af tre personer, der bytter plads hver ottende måned. De to siddende kroatiske og serbiske kandidater se ud til at forlænge deres mandater, men på den bosniakkiske (bosniskmuslimske) post vil vi se et nyt ansigt.

Det vil ikke lykkes for siddende præsident Haris Silajdzic (fra partiet SBiH) at forlænge sit mandat. Silajdzic er en af de sidste magtfulde bosniske politikere, der er fortsat i politik lige siden krigen i 1990’erne, hvor han fungerede som bosnisk udenrigsminister.

Embedet overtages i stedet af Bakir Izetbegovic, sønnen af Silajdzic’s krigstidskollega og præsident Ilija Izetbegovic, der døde i 2003. Bakir Izetbegovic (fra partiet SDA) har hidtil ført en mindre radikal og mere kompromissøgende politik en Silajdzic.

Den kroatiske Kandidat Zelko Komsic kommer ligeledes fra et kompromissøgende multietnisk parti (det socialdemokratiske SDP). Årsagen til at han vandt over de kroatiske nationalistiske kandidater er antageligvis, at bosniakkiske vælgere på grund af huller i valgloven er berettigede til at stemme på kroatiske kandidater. Med en betydeligt større befolknings andel end kroaterne (48 procent imod 17 procent) skal der ikke mange bosniske stemmer til at ændre på resultatet.

Den serbiske kandidat Nebosja Radmanovic (fra partiet SNSD) støtter fortsat større autonomi for den serbiske landsdel Republika Srpska. Radmanovic fik dog overraskende kamp til stregen af den mere moderate kandidat Mladen Ivanic. Ivanic vil nu undersøge om Radmanovic vandt ved at snyde med stemmerne.

BBC 4/10

Balkan Insight 4/10

Reuters 3/10

Af KFH