VALG I BOSNIEN | Nationalistisk retorik har præget valgkampen og det ser ikke ud til at det fastlåste politiske billede i landet kommer til at ændre sig stort, når den bosniske befolknings 3,1 millioner valgberettigede i dag har kastet deres stemme.

Det bliver svært for de nyvalgte bosniske politikere at skabe et konstruktivt grundlag for samarbejde, da blot ganske få partier har taget politiske emner som arbejdsløshed og økonomi op i valgkampen. Den mest effektive valgstrategi har været at indgyde frygt for de øvrige befolkningsgrupper igennem nationalistiske argumenter.

Bosniske serbere, med Milorad Dodik, i spidsen argumenterer for mere autonomi for den serbiske del af landet. Bosniske kroater søger opbakning til at få deres egen autonome provins i Bosnien og blandt bosniske muslimer fordømmer for eksempel afgående præsident Haris Silajdzic eksistensen af den bosnisk-serbiske landsdel som en ‘folkemorderisk skabning’.

BBC 3/19

Reuters 3/10

Den centrale bosniske valgkommission

Af KFH