POLITIK | Serbiens præsident Boris Tadic mødtes tirsdag med EU’s udenrigsminister Catherine Ashton for at diskuterer Serbiens Kosovo-resolution forud for FN’s Generalforsamling på torsdag.

Efter den Internationale Domstol i juli slog fast, at Kosovos uafhængighed ikke var i strid med international lovgivning, har den serbiske regering sat det hele det diplomatiske apparat i gang for at forhindrer, at flere lande vil anerkende den tidligere serbiske region som selvstændig.

I august udarbejdede Serbien en resolution, der giver Kosovo udstrakt autonomi, men understreger områdets juridiske tilhørsforhold til Serbien. Serbien håber på at få resolutionen vedtaget ved FN’s Generalforsamling i New York den 9. september. En række lande, heriblandt USA og de fleste EU-lande, har udtrykt stor skepsis overfor resolutionen. Tysklands udenrigsminister Guido Westerwelle pointerede under et besøg i Beograd i sidste måned, at en løsning på Kosovo-spørgsmålet skulle findes i EU, og ikke i FN.

Det er i den forbindelse, at Tadic tirsdag tog til Bruxelles for at diskutere resolutionen med Ashton. Ashton fremlagde under mødet det fælles EU-kompromisforslag, hvis tekst stadig ikke er offentliggjort. Den britiske ambassadør i Beograd har i den anledning udtalt, at serbisk kompromisvilje i Kosovo-spørgsmålet vil stille dem bedre i optagelsesforhandlingerne med EU.

Den serbiske regering har på forhånd sagt, at resolutionens indhold kan forhandles, men at Serbien aldrig vil acceptere en resolution, der strider imod landets grundlæggende interesser.

Samtidig med mødet i Bruxelles er den serbiske udenrigsminister Vuk Jeremic i New York, hvor han forsøger at samle opbakning til den serbiske position blandt FN-landenes repræsentationer.

 

Balkan Insight 7/9

B92 7/9

Af AHB