POLITIK | I Moldova gik befolkningen i går til stemmeurnerne for at stemme om en ændring af det politiske system. Hidtil har parlamentet skulle vælge landets præsident, men skal moldoverne i fremtiden vælge præsidenten direkte? Det tyder det ikke på.

Selvom de nyeste optællinger beretter om omkring 85 pct. af stemmerne støtter forslaget om en folkelig udpegelse af præsidenten, vil forslaget formentligt ikke gå igennem. Forfatningen kræver at en stemmeprocent på 33 pct. og dertil mangler endnu 4 pct.

Afstemningen er et resultat af et politisk dødvande i landet efter, at den nye regering Alliancen for Europæisk Integration ikke har været i stand til at udpege en ny præsident. Det kræver 61 mandater at udpege en præsident og regeringen besidder blot 53 ud af 101. Og det ser heller ikke ud til, at alliancens initiativ nu kan hjælpe på situationen.

Radio Free Europe 6/9

Af KFH