KULTUR | I den lille by Guca i Serbien bor der til daglig ca. 2000 indbyggere, men én gang om året bliver Guca til hele landets centrum, når en hær af hornorkestre rykker ind til en af Europas mest spektakulære musikfestivaler.

I år fejrede festivalen 50 års fødselsdag og talte næsten en million besøgende og indbyggertallet fordobledes således næsten 500 gange med et slogan der lyder: Du lever kun én gang!

”Madness” er den mest hyppige betegnelse for oplevelserne på den ti dage lange festival. Turister og musikstuderende kommer rejsende fra hele verden, for at studere dette fænomen. En af festivalens ankermænd, Slobodan Jolovic, fortæller at der findes to slags Serbien: Ét Serbien, der ønsker at forenes med Europa – og et andet, der ønsker at Europa forenes med Serbien. Guca hører til den sidste type.

Et af de største serbiske hornorkestre kan opleves i Danmark i næste måned, hvor Boban i Marko Markovic Orkestar spiller på Atlas i Århus 01/10 og på Global i København 8/10

SETimes 27/8

Af KFH