POLITIK | Rumænien og Frankrig søger EU-midler til at integrere udviste romaer i det Rumænske samfund efter, at flere hundrede romaer er blevet sendt ud af Frankrig til Bulgarien og Rumænien. Mange vil dog vende tilbage til Frankrig.

Rumæniens beskæftigelsesminister Mihai Seiten udtaler, at de €4 mio. om året som landet modtager fra EU til integration af romaer, ikke er nok og han vil i samarbejde med Frankrig søge om flere penge. Alene i går (torsdag) blev 283 romaer modtager i Bukarests lufthavn.

Udvisningen af romaer fra Frankrig har været udskældt af både menneskerettighedsorganisationer og FN, men en ny meningsmåling fra den franske avis Figaro viser, at to tredjedele af den franske befolkning støtter regeringens initiativ.

Frankrig understreger at der er tale om en ”frivillig flytning”, hvor hver enkelt roma får tilbudt €300 for at flytte ud af landet og hvert barn får €100. Ifølge den bulgarske avis Novinite vil flere adspurgte romaer dog rejse tilbage til Frankrig umiddelbart efter at have modtaget pengene, da det er svært at finde arbejde i Rumænien og Bulgarien.

Novinite 27/8

Novinite 27/8

Romanian Times 26/8

Af KFH