POLITIK | 86 bulgarske og rumænske romaer udvistes i onsdag (17/8) fra Frankrig og flere hundrede mere vil følge trop. Dertil er omkring 300 ulovlige bosættelser i Frankrig ved at blive destrueret. Ifølge Kommissionen er initiativet på kant med EU-lovgivningen, da der er tale om EU-borgere.

Den rumænske præsident Traian Basescu advarer om, at handlingen er i strid med EU’s regler om fri bevægelighed og Kommissionen er meget omhyggelige med at efterforske sagen. Myndighederne bag den Sarkozy-støttede aktion kalder det for ”frivillig tilbagevenden”, men hver person får tilbudt €300 for repatrieringen. Der er dog ingen garanti for at de udviste ikke vender tilbage til Frankrig umiddelbart efter ankomsten til Rumænien.

Initiativet bunder i optøjer imod politiet i Grenoble i Sydfrankrig. Det var langt fra alle romaer der var involveret, men de blev siden beskyldt for ulovlig trafficking og at tvinge børn til at tigge af politiet. Menneskerettighedsgrupper kalder handlingen for xenofobisk og FN-talspersoner advarer om eskalering af racisme i fransk politik.

BBC 20/8

EUObserver 19/8

Af KFH