JURA | Forfatningsdomstolen i Beograd har erklæret en 7 år gammel lov om løntillæg til Kosovo-serbere for forfatningsstridig. Lokale serbere frygter en masseudvandring fra den omstridte region.

Omkring 45.000 Kosovo-serbere har siden 2003 modtaget en ekstra bonus oven i deres normale lønninger. Bonusordningen blev indført af den serbiske regering som led i en kampagne for at standse lokale serberes udvandring fra Kosovo.

Bonusordningen er blevet finansieret af den serbiske statskasse, og det er dette forhold den serbiske domstol nu har erklæret ulovligt. Både lokale serbere og medlemmer af den serbiske regering beklager domstolens afgørelse, som de mener, vil kunne betyde en massiv udvandring til det serbiske hjerteland.

Den serbiske vice-premiereminister, Ivica Dačić, sagde under et besøg i Kosovo tidligere på ugen, at regeringen ville finde en alternativ måde at støtte Kosovo-serberne på.

Et betydeligt fald i antallet af serbere i Kosovo vil gøre det svære for den serbiske regering at fastholde international støtte til Serbiens territoriale krav på Kosovo.

 

B92 15/8

Balkan Insight 18/8

 

Af AHB