DOM | En domstol i Moskva forlængede i dag den tidligere Yukos-chef, Mikhail Khodorkovskij, og hans forretningspartner Platon Lebedevs fængselsophold med tre måneder.

Anklageren havde bedt om forlængelsen for at kunne afslutte undersøgelserne af de nye anklager, som har været fremsat mod de to tidligere oligarker.

Både Khodorkovskij og Lebedev afsidder 8-års straffe for underslæb og skattesnyd. I den verserende retssag står de overfor anklager om at have stjålet ca. 50 mia. kroner af Yukos’ overskud i årene 1999 til 2003, samt 350 mio. tønder olie.

Mange mener, at anklagerne udelukkende er politisk motiverede, hvilket magthaverne i Kreml dog konsekvent har afvist. På den anden side har det ikke ligefrem gavnet investeringsklimaet i Rusland at have slået hårdt ned på de to meget succesfulde forretningsmænd.

Som lederen af oppositionspartiet Et andet Rusland, Vladimir Rizhkov, har udtrykt det til Newsweek: “Hvordan kan Rusland tiltrække vestlige investorer, når landets mest succesfulde forretningsmænd er tvunget til at flygte i frygt for at blive arresteret?”

The Moscow News, 16/8

Newsweek, 14/8

Af JP