AUTONOMI | I den montenegrinske landsdel Sandzak spøger ønsket om selvstændighed igen. Formanden for partiet ’Sandzaks Folkebevægelse’ Dzemal Suljevic har annonceret en mulig erklæring af autonomi igennem Sandzaks Nationale Råd. I Podgorica fordømmer man initiativet.

Sandzak er et geografisk område, der dækker Montenegros østligste del, samt en bid af det sydvestlige Serbien. Hovedstaden er byen Novi Pazar i det sydlige Serbien. Regionens grænser er et levn fra den indre struktur i det Osmanniske Rige, og er samtidig hjertet i den middelalderlige serbiske stat Raska. Regionen er en etnisk blanding af Serbere, montenegrinere og en stor procentdel bosniske muslimer, der blandt andet repræsenteres af Dzemal Suljevic.

Ifølge den serbiske avis Kurir fremhæver Suljevic retten til autonomi for Sandzak som en ret på lige fod med den bosnisk-serbiske del af Bosnien-Hercegovina, Rebublika Srpska. Han vil desuden ikke afvise muligheden for at Sandzak på et senere tidspunk vil kunne indlemmes i republikken Bosnien-Hercegovina. Det montenegrinske socialistparti kalder udtalelserne fra Suljevic for et angreb på Montenegros nationale integritet.

Kurir 16/8

Vijesti 15/8

Analitika 14/8

Af KFH