PARADE | Polen fejrede søndag deres væbnede styrker. De største parader fandt sted på Pilsudski-pladsen foran Den Ukendte Soldats Grav i Warszawa.

Fejringen af de væbnede styrker den 15. august er en årligt tilbagevendende højtideligholdelse af Polens sejr over Den Røde Hær i ‘Slaget om Warszwa’ i 1920 under kommando af netop Josef Pilsudski. Polen er det eneste land, der nogensinde har besejret Den Røde Hær i en direkte konventionel konfrontation.

Sejren er siden blevet fejret som ‘miraklet ved Vistula’. Vistula er det vestlige navn for floden Wisla, der der skærer gennem Warszawa – og Krakow længere sydpå.

Den engelske historiker Norman Davies skrev, på baggrund af krigen 1919-20 mellem de to spæde stater Sovjetunionen og Polen, bogen ‘White Eagle, Red Star’ i 1972. Bogen blev selvfølgelig forbudt i det kommunistiske Polen, ligesom den fik kultstatus som undergrundsudgivelse. På trods af, at den er en både kedelig og tør samling gennemgange af slag, taktik og strategi – tilsat tolkninger af telegrammer fra engelske og franske udsendinge og gesandter i Warszawa. Norman Davies sikrede sig med denne bog en evig plads i mange polske hjerter. Bogen blev siden suppleret med flere digre værker om Polens historie.

Polskie Radio, 15/8

White Eagle, Red Star på Amazon.com

Af MBL