OMSORG | Efter murens fald og Ceaucescu-regimets kollaps blev Rumænien berømt og berygtet på grund af billeder af forfærdelige forhold på børnehjem, hvor børnene blev vandrøgtet og sultet. Siden dengang er forholdene blevet forbedret betydeligt, ifølge reportage.

Under kommunismen blev befolkningen presset til at få mange børn. En stor del af disse endte på institutioner, fordi familierne var fattige og til gengæld tilbød staten gratis at opfostre børnene. Dette resulterede i et kaos af uorganiserede statslige børnehjem med over 100.000 børn der boede under rædsomme forhold.

Karin Larsen fra Orientering på P1 Har besøgt Bukarest og mødt nogle af disse børn, der nu er vokset op. Mange af dem bor i dag på gaden. Til gengæld er institutionerne blevet forbedret. Børneorganisationen SERA beretter, at siden en reform på området blev introduceret så sent som i 1997, er systemet blevet ændret radikalt. De helt store institutioner findes ikke længere og der findes garanti for ernæring og omsorg og mange flere børn adopteres eller opfostres i plejefamilier. Der er dog stadig lang vej til forholdene vi kender i Danmark.

Hør reportagen: P1 12/8

Af KFH