ØKONOMI | Den nye slovakiske regering har netop trukket den forrige regerings tilslutning til et kæmpelån til Grækenland tilbage. En usolidarisk handling, der får politiske konsekvenser, siger økonomikommissær Olli Rehn. Nej, svarer Slovakiets nye finansminister, Ivan Miklos. Slovakiet reagerer blot på en urimelig situation, hvor de ansvarlige holdes ansvarsfrie, og de fattige står tilbage med regningen.

Det slovakiske lån skulle have udgjort 816 mio. euro ud af en samlet lånepakke til Grækenland fra EU og IMF på 110 mia. euro. Olli Rehn forsikrer, at pakken ikke bringes i fare af den slovakiske beslutning, men at man nu må finde en ny fordeling blandt de 15 tilbageværende euromedlemmer, i stedet for de oprindelige 16.

Ligeledes vil beslutningen ikke få juridiske konsekvenser for Slovakiet, imens slovakkerne dog godt kan forvente politiske konsekvenser.

“eurogruppens beslutning [om den græske lånepakke] var en afgørende handling på et kritisk tidspunkt, for at sikre den finansielle stabilitet i hele euroområdet, Slovakiet inklusive. Jeg kan kun beklage dette brud på solidariteten indenfor euroområdet, og jeg forventer, at Rådet [med økonomi- og finansministrene] vender tilbage til dette emne på deres næste møde,” udtalte Olli Rehn således i en officiel udtalelse onsdag, 11. august.

Slovakiets nye finansminister, Ivan Miklos, er imidlertid uenig i Olli Rehns syn på solidaritet:

“Jeg betragter det ikke som solidaritet, hvis solidaritet betyder den mellem fattige og rige, mellem ansvarlige og uansvarlige, eller mellem skatteydere og bankejere og bankdirektører,” sagde han således i en tale i det slovakiske parlament, og fortsatte, “Det er rigtigt, at toppolitikerne i eurozonen ikke jubler over vores standpunkt, og at vi har irriteret dem en hel del. Men det skyldes alene at de har haft travlt med at skabe dem selv alibier, og vi har holdt denne opførsel op foran spejlet.”

Miklos kritiserer det som urimeligt, at fattigere lande skal tvinges til at komme de rigere til undsætning, og at centrale euro-beslutningstagere holdes ansvarsfrie.

EU observer, 12/8

Financial Times, Deutschland, 12/8

Presseurop, 12/8

Af MBL