RELIGION | Nato’s styrker i Kosovo, KFOR, har indledt overdragelsen af ansvaret for sikkerheden af serbisk-ortodokse helligdomme i Kosovo til de Kosovo-albanske myndigheder.

Mange af den serbisk-ortodokse kirkes ældste klostre og kirker ligger i Kosovo, der for over to år siden rev sig løs fra Serbien og erklærede uafhængighed. De ortodokse kirker og klostre har siden 1999 været under KFORs beskyttelse, efter mange af helligdommene blev udsat for hærværk og afbrændinger i kølvandet på konflikten mellem Serbien og den albanske majoritet i slutningen af 1990erne. Nato begrunder overdragelsen af ansvaret til de Kosovo-albanske myndigheder med den forbedrede sikkerhedssituation i landet.

Overdragelsen af ansvaret er et vigtigt symbolsk skridt, og kan ses som en lakmusprøve på, hvorvidt den unge stat er i stand til at varetage den minoritetsbeskyttelse som er indskrevet i forfatningen.

Højtstående repræsentanter for den serbisk-ortodokse kirke udtrykker bekymring over udviklingen, som de mener betyder en forværret risikosituation for kirken og dens ansatte.

B92 5/8

SETimes 6/8

 

Af AHB