PRÆSIDENTVALG | Som tidligere skrevet på denne side, stod Bronislaw Komoroski ifølge samtlige exit polls til at vinde det polske præsidentvalg søndag. Stemmeoptællingen skulle dog blive væsentlig mere nervepirrende, end nogen havde forudset.

Midnatsgys

Selvom Jaroslaw Kaczynski allerede søndag aften lykønskede sin modstander med sejren, og nyheden langsomt spredte sig i verdens medier om Komorowskis valgsejr i anden runde af det polske præsidentvalg, så skulle afslutningen blive en regulær gyser.

Ved midnatstid var cirka halvdelen af stemmerne talt op, og da stod Kaczynski som valgets vinder med mindre end én procents forskel ned til Komorowski. Der var nerver på – og heftig aktivitet i polske medier, på blogs og i diverse sociale fora hele vejen op til sent mandag eftermiddag, hvor det blev officielt, at Komorowski vandt valget med 53procent af stemmerne, overfor Kaczynski med 47 procent. Valgdeltagelsen var 55procent.

Norden, vesten og byerne stemte Komorowski

Den liberale Komorowski vandt i alle større polske byer og i de nordlige samt vestlige dele af landet, alt imens Kaczynski hentede sine stemmer på landet og i det østlige og centrale Polen (pånær i de større byer).

I det sydlige Opole og det vestlige Poznan fik Komorowski 70 procent af vælgerne. I Østersøbyen G’dansk og i den nordøstlige by Olsztyn, fik Komorowski 67 og 66procent af vælgerne. I regioner, hvor Kaczynski ellers sejrede, gik alle hovedbyer til Komorowski: centrale Lodz (63), centrale Warszawa (63) og østlige Bialystok (63).

Eneste større polske by, hvor Kaczynski hentede flertal var Lublin, hvor han vandt 50,25 procent af stemmerne.

EU-integration, markedsliberalisering, privatiseringer og bedre naboskab

Komorowskis parti, Borgerplatformen (PO), sidder nu på både statsministerposten (Donald Tusk) og præsidentposten, som i Polen indebærer reel magt, både udenrigspolitisk magt og magt til at nedlægge vetoer overfor regeringsbeslutninger).

Den totale liberalistiske magtovertagelse i polsk politik er gode nyheder for både ungdommen, bybefolkningerne og de rigere dele af Polen, hvor mange nyder godt af den økonomisk liberalistiske poltik.

Polakker over en bred kam er dog også lettede over udsigten til at få et bedre forhold til EU-landene, ikke mindst Tyskland, og til Rusland, som begge Kaczynski-brødre historisk har været på konfrontationskurs med.

Polskie Radio, 5/7

Polskie Radio, 5/7

EU Observer, 5/7

Polennu.dk, 5/7

Af MBL