REGERING | Det slovakiske regeringsgrundlag er stadig under forhandling, men detaljerne falder så småt på plads. En endelig underskrevet koalitionsaftale forventes at foreligge i den kommende uge.

Lederen af koalitionsregeringen og dermed slovakiets fremtidige statsminister kommer til at hedde Iveta Radicova, fra partiet den Slovakiske Demokratiske og Kristne Union – det Demokratiske Parti (SDKU-DS). De andre tre partier i regeringen bliver SaS, KDH og Most-Hid; en koalition af mere konservative, velfærdspositive (KDH) og liberale, markedsorienterede (SaS) partier. Den nye regering vil:

  • forbedre de offentlige finanser;
  • genoplive økonomien;
  • bekæmpe korruption;
  • være en stærk støtte af EU’s partnerskab mod øst;
  • føre en mere aktiv EU-politik – det forlyder bl.a., at regeringen ikke vil stå i vejen for etableringen i EU af et økonomisk sikkerhedsnet på 750 milliarder euro; et spørgsmål, der tidligere har været noget tvivl om;
  • søge at likvidere den fælles landbrugspolitik og landbrugsstøtten (CAP’en)
  • Spille en mere aktiv rolle i Visegrád-gruppen, som Slovakiet er præsident for fra 1. juli. (Visegrád-gruppen er et samarbejdsforum mellem Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn, der havde sin oprindelse i 1991, bl.a. med formålet at knytte landene tættere til vesten. Visegrád-gruppen forsøgte eksempelvis at spille en aktiv rolle under forhandlingerne i 2002 om vilkårene for landenes optagelse i EU).
  • Et ekstremt vigtigt signal fra den nye regering er, at den vil arbejde aktivt for at forbedre forholdet til nabolandene – især Ungarn. Bl.a. vil den ændre den statsborgerskabslov, der blev vedtaget af det forrige parlament under Robert Fico (som en del af valgkampen). Denne lov gav mulighed for at straffe slovakker fra det ungarske mindretal, der søgte om ungarsk statsborgerskab, ved at fratage dem deres slovakiske statsborgerskab. Loven fra 26. maj blev vedtaget som reaktion på en ungarsk lov, der gjorde det lettere for etniske ungarere i udlandet, at søge dobbelt statsborgerskab. Læs mere om dette emne i denne tidligere historie i Magasinet rØST (26/5). Et symbol på denne vilje til samarbejde fremfor etnisk konflikt er oprettelsen af en ny ministertaburet: vicestatsministeren, der skal have ansvaret for menneskerettigheder og mindretal.

Centre for Eastern Studies, Warszawa, 30/6

 

Læs også:

EU-observer om den nye slovakiske regering og EU’s garantifond, 2/7

Magasinet rØST: Ny regering i Slovakiet, 23/6

Magasinet rØST: Slovakiet står til centrum-højre regering, 13/6

Af MBL