POLITIK | Præsidenterne fra de fire Balkanlande Albanien, Kosovo, Makedonien og Montenegro mødtes for tredje år i træk i weekenden for at diskutere muligheden for et tættere økonomisk og politisk samarbejde mellem deres respektive lande.

De fire præsidenter blev enige om at arbejde for at lette bevægeligheden for varer og personer på tværs af landende, hvilket har givet aftalen øgenavnet ”mini-Schengen”.

Aftalen kan bl.a. gavne det betragtelige antal etniske albanere, der lever i de fire pågældende lande.

Mødets vært, Kosovos præsident Fatmir Sejdiu, understregede dog at aftalen ikke skal ses som en erstatning for et medlemskab af det officielle Schengen Samarbejde. Og de fire deltagere på mødet sendte samtidig en opfordring til EU om at indlede optagelsesforhandlinger med alle lande på Balkan.

Makedonien og Montenegro blev i januar optaget på EU’s hvidliste over lande, der kan få visum til EU. Albanien ligger i øjeblikket i forhandlinger med EU om visum-liberaliseringer, mens Kosovo som det eneste land i Europa endnu ikke har påbegyndt forhandlingerne.

 

Balkan Insight

EUBusiness

Af AHB