TOPMØDE | South East European Cooperation Process (SEECP) er Balkans eget lokal svar på FN. Organisationen blev oprettet på bulgarsk initiativ i 1996 og er Balkans eneste ambitiøse samarbejdsorganisation skabt på lokalt initiativ. 21. og 22. juni mødtes medlemslandenes ledere i Istanbul.

Under mødet blev formandskabet for SEECP overdraget fra Tyrkiet til Montenegro, som ser formandskabet som en vigtig opgave.

Hovedemnet på mødet var en fælles fremtid i EU. ”kun når hele Sydøsteuropa er integreret i EU kan den lovede periode med fred, der begyndte med Berlinmurens fald, virkelig begynde, ” udtalte den serbiske præsident Boris Tadic til mødet. Tadic understregede desuden vigtigheden af samarbejde om at bekæmpe organiseret kriminalitet i regionen og dette blev ligeledes et vigtigt emne ved mødet.

Sideløbende med SEECP-mødet afholdtes møder i relaterede intitutioner, som f.eks. det EU støttede Regionale Samarbejdssråd (RCC).

Balkan Insright 23/6

Det tyrkiske formandkab af SEECP

SEECP regionale secretariat

Af KFH