PRÆSIDENTVALG | Der er præsidentvalg i Polen idag, og den midlertidige præsident Bronislaw Komorowski fra det liberal-konservative parti Borgerplatformen (PO) fører i alle meningsmålinger foran Jaroslaw Kaczynski fra det nationalistisk-konservative Lov og Retfærdighed (PiS), Grzegorz Napieralski fra Socialdemokraterne (SLD) og syv andre kandidater.

Da den polske valglov dikterer ro til vælgerne i den sidste tid op til stemmehandlingen, blev den sidste meningsmåling vist i fredags – den 18. juni. Dagen så tre meningsmålinger, der viste henholdsvis:

SMG/KRC for TVN24:

 • Komorowski: 44 %
 • Kaczynski: 29 %
 • Napieralski: 13 %

Homo Homini for Polskie Radio:

 • Komorwoski: 41,1 %
 • Kaczynski: 35,7 %
 • Napieralski: 9,1 %

PBS for Gazeta Wyborcza:

 • Komorwoski: 51 %
 • Kaczynski: 33 %
 • Napieralski: 9 %

Hvis ingen kandidat får over 50 procent af stemmerne ved første valgrunde, bliver der en anden valgrunde mellem de to kandidater med flest stemmer den 4. juli. Dette scenarium er der også lavet meningsmålinger om, og ved én nylig af disse svarede 55 %, at de ville sætte kryds ved Komorowski, imens 35 % ville sætte deres kryds ved Kaczynski. Valgdeltagelsen spås omkring 50 %.

Komorowski, der er formand for Sejmen (det polske underhus), har siddet på den midlertidige præsidentpost, siden daværende præsident Lech Kaczynskis død sammen med 94 andre medlemmer den polske samfundselite i et flystyrt 10. april i år.

Den polske befolknings sorg og medfølelse med præsidentens tvillingebror, Jaroslaw Kaczynski, der kunne ses på gader og pladser i mange dage efter ulykken, har dog ikke i tilstrækkelig grad smittet af i meningsmålingerne, og tvillingernes tid som dominerende skikkelser i polsk politik synes derfor at bevæge sig mod enden.

Kaczynski-brødrene stiftede partiet Ret og Retfærdighed sammen, og i perioden 2006-2007, da Jaroslaw Kaczynski var Premierminister, sad de to brødre på de to højeste poster i Polen, noget som skabte en del splittelse i Polen, imellem unge og gamle; moderne og traditionelt sindede; internationalister og nationalister, hvor de to brødre appelerede meget klart til den sidste gruppe.

Komorowski har læst historie ved Warszawas Universitet, har to gange under kommunismen været i fængsel på grund af sin tilknytning til Fagbevægelsen Solidaritet og har var viceforsvarsminister 1990-93 og forsvarsminister fra 2000-20001 under Jerzy Buzeks regering.

Dette bliver det femte præsidentvalg i Polen, siden uafhængigheden i 1989. Efter ‘Rundbordssamtalerne’ i 1989 har Polen haft følgende præsidenter:

 • General Wojciech Jaruzelski (valgt af Nationalforsamlingen, ikke fokevalgt)
 • Lech Walesa (1990-1995),
 • Aleksander Kwasniewski (1995-2005)
 • Lech Kaczynski (2005-2010)

 

Polskie Radios oversigt over præsidentvalget

Af MBL