NAVNESTRID | Grækenland og Makedonien (FYROM) har igennem en længere periode ligget i diplomatisk strid om republikkens officielle navn. Det nye navn kunne blive ”Vardarmakedonien”.

Navnet Makedonien dækker i virkeligheden over et område, der er noget større end den selvstændige republik. I Bulgarien findes således det såkaldte ”Pirinmakedonien”, i Grækenland findes ”Det Ægæiske Makedonien”, mens den eksjugoslaviske republik traditionelt er kendt som Vardarmakedonien, efter floden Vardar, der krydser hele landet.

Grækenland har nægtet at anerkende sit nye naboland som ”Makedonien”, da man frygter at landet senere vil gøre krav på det græske ægæiske Makedonien. Denne frygt har gjort at Grækenland har forhindret naboerne i indtrædelse i både NATO og den afsluttende fase i optagelsen i EU. Vardarmakedonien er det nyeste og bedste bud på et kompromis ifølge EurActiv.

Euractiv 16/6

Af KFH