VALG | Slovakiet afholdte parlamentsvalg i går. Det regerende socialistiske Smer-parti fik med premierminister Robert Fico flest stemmer, men det er højst tvivlsomt at de kan samle flertal. Fire centrum-højre partier står på spring. En centrum-højre-koalition vil betyde en forbedring af det anspændte forhold mellem Ungarn og Slovakiet.

Fico og Smer-SD fik 35 % af stemmerne og blev derfor bedt om at stå i spidsen for regeringsdannelsen af Slovakiets præsident, Ivan Gasparovic.

De 35 % rækker dog kun til 62 ud af 150 pladser i parlamentet og de fire centrum-højre partier, der skriver sig for tilsammen 79 pladser nægter alle at samarbejde med Fico.

Derfor tyder alt på at den næste premierminister i Slovakiet kommer til at hedde Iveta Radicova fra det liberale SDKU-DS – i givet fald Slovakiets første kvindelige af slagsen.

Fico gik til valg på løfter om sociale forbedringer, imens de fire centrum-højre partier ville holde igen med offentligt forbrug.

Ungarns udenrigsminister, Zsolt Nemeth, ønskede i dag den sandsynlige nye regering tillykke og udtalte sin tilfredshed med regeringsskiftet, og fortsatte:

“Dette betyder slutningen på ‘ungarofoberne’ Robert Fico og Jan Slota (Det Slovakiske Nationalparti/SNS).”

Op til valget spillede både Fico og Slota på spændninger i Slovakiet i forhold til det ungarske mindretal og pustede til spændinger mellem Slovakiet og Ungarn i kølvandet på et nyligt udspil fra den ungarske regering  med tilbud om ungarsk statsborgerskab til alle ungarere udenfor landets grænser.

tasr – transparent information, 13/6

 

Se i øvrigt vores artikel om den slovakisk-ungarske konflikt om statsborgerskab.

Af MBL