FOLKEAFSTEMNING | Den populære feriedestination Kroatien står på EU’s dørtærskel og har meget få strukturelle former tilbage, før landet kan indtræde i Unionen. Men i dag afholdes en folkeafstemning i Slovenien, der kan udsætte processen. Slovenien, der som bekendt blev optaget i Big Bang-udvidelsen i 2004, har igennem længere tid blokeret for Kroatiens optagelse på grund af nogle grænsestridigheder.

Det er ikke fordi landene ikke ved hvilke territorier, der ejes af hvem, men ude i Adriaterhavet handler det om Sloveniens adgang til internationalt farvand, hvor regeringen mener, at Slovenien har ret til en korridor.

Der er nu fundet et kompromis, hvor en uafhængig international voldgiftsret skal løsning på grænsestriden. Det er dette kompromis, som slovenerne skal godkende ved stemmeurnerne i dag. Kroatiens premierminister Jadranka Kosor udtalte dog i onsdags, at hun ikke mente at afstemningen i Slovenien vil få reel indflydelse på Kroatiens optagelsesproces.

Flere analyser spår, at denne afstemning vil kunne danne præcedens i andre EU-lande om nationale anliggender i forlængelse af f.eks. afstemningen om Lissabon-traktaten i Irland, og dermed bremse EU-integrationen yderligere.

tportal.hr 2/6

Balkan Insight 6/6

EUobserver 4/5

Af KFH