EU – BALKAN | Topmødet i Bosniens hovedstad Sarajevo i mandags forløb bedre end forventet. Toppolitikere fra USA og hele Europa mødtes og støttede Vestbalkans proces imod optagelse i EU, på trods af økonomisk krise og frygt for udvidelsestræthed rundt om i EU og på Balkan.

EU-medlemmernes bekræftelse af deres forpligtelse til at hjælpe Balkan-landene var blot det første vendepunkt. Tidligere stridende stater som Bosnien, Kroatien og Serbien kom med en fælles erklæring, hvor de lovede indbyrdes at hjælpe hinanden i optagelsesprocessen.

Helt konkret var der ligeledes stor optimisme under mødet, da man frygtede at nogle repræsentanter fra ville udvandre under mødet, da både Serbien og Kosovo var repræsenteret, men alt forløb fredeligt.

EU’s udvidelseskommissær Stefan Fuele konkluderede, at med så mange vigtige internationale repræsentanter til dette møde står det nu klart, at udvidelsestrætheden ikke er en realitet.

I mødet deltog desuden blandt andre Cathrine Ashton, EU’s udenrigsrepræsentant, USA’s viceudenrigsminister James Steinberg, samt Italiens, Spaniens, Storbritanniens, Sveriges og Vestbalkans udenrigsministre.

Hent deklerationen fra mødet HER

Balkan Insight 2/6

Af KFH