EURO. Estland forventes at blive euroens 17. medlemsland fra starten af 2011 og Estlands statsminister Andrus Ansip spår euroen en lys fremtid. Det største af EU’s nye medlemslande – og EU’s 6. største land – forholder sig anderledes skeptisk.

Selvom euroen siden den økonomiske krise har vaklet, er Estlands statsminister Andrus Ansip overbevist om, at fremtiden står i euroens tegn. I et interview med Euractiv udtaler han således: ”problemerne med Grækenland bliver løst, og euroen har en lys fremtid foran sig. Euroen er stadig under genopbygning, men den bliver stærk igen.”

Estland blev den 12. maj 2010 anbefalet af Kommissionen til optagelse i euroen, imens Bulgarien, Letland, Litauen, Ungarn, Polen, Rumænien, Sverige og Tjekkiet blev noteret for forskellige mere eller mindre alvorlige hængepartier. Beslutningen om Estlands optagelse i eurozonen skal først godkendes af medlemslandenes statsledere på EU-topmødet i juni og af finansministrene på et rådsmøde i juli, hvorefter Estland forventes at blive 17. medlemsland i eurozonen fra den 1. januar 2011.

I forbindelse med Kommissionens anbefaling af Estland udtalte kommissionsformand Jose Manuel Barroso: ”Ingen ønsker at forlade euroen, andre venter på at komme ind”, og han antydede dermed også, hvilket signal EU-Kommissionen ønsker at sende med anbefalingen af Estland.

Det er dog ikke ren ublandet optimisme og utålmodig venten overfor euroen, der dominerer den politiske dagsorden i alle euroens kandidatlande. Den polske finansminister Jacek Rostowski har således gjort det klart, at Warszawa ikke har travlt med at komme med i euroen, og at euroen har brug for tid til at renovere sig selv efter Grækenland-krisen.

Statsministeren i Polen, Donald Tusk, udtalte i starten af maj, ifølge Bloomberg Businessweek, at Polen som første prioritet ”må holde øje med, hvad der sker i Sydeuropa. Vi må beskytte Polen mod effekterne af den græske krise, og så må vi vende tilbage til spørgsmålet om euroen senere.”

Disse signaler afspejler meget godt holdningen i den polske befolkning, hvor kun 42,2 % støtter polsk deltagelse i eurosamarbejdet ifølge en meningsmåling fra april foretaget af Institut for Markedsøkonomi ved Warzaw School of Economics. Ifølge samme måling støtter blot 11 % en så hurtig introduktion som muligt af euroen i Polen.

Euractiv, 31/5

Polennu.dk, 8/5

Af MBL