PARADE. 65-års-dagen for Hitlertysklands overgivelse på østfronten i Den Store Fædrelandskrig, blev søndag 9. maj fejret overalt i Rusland med parader og fest.

Sejren i Den Store Fædrelandskrig er gennem årene blevet markeret og brugt på forskellige måder af sovjettiske og russiske magthavere.

Under Putin har den store sejrsparade på Den Røde Plads antaget et mere potent udtryk, og i 2008 kunne Moskvas beboere således for første gang siden den kolde krig opleve både kampfly og militære køretøjer i sejrsparaden.

Glansnummeret i paraden den 9. maj 2010 er nok den mobile affyringsrampe for interkontinentale missiler, Topol-M, der vejer 50 tons og bærer rundt på et atomsprænghovede.

Man kan på Berlingske Tidendes netavis finde et par glimrende billedserier fra forberedelsen til paraden og fra selve den store sejrsparade den 9. maj 2010.

Magasinet rØST anbefaler følgende korte artikel af Simon Kruse i berlingske.dk om amerikanske, britiske, franske og polske troppers deltagelse i paraden for første gang nogensinde: Nato-tropper på Den Røde Plads 

Se også Simon Kruses video af harmonika, solskin, sang og spontan vals i Gorkij Park.

Netavisen for Østeuropastudier på Aarhus Universitet, Perestrojka, fejrer sejrsdagen med en uge med nye artikler om Rusland fra Østeuropa-nørder og Ruslands-eksperter.

På nyhedssiden RT, der drives af TV-Novosti, kan man finde en video-reportage af sejrsparaden i sin fulde længde.

Nyhedssiden Baltic Reports dækkede fejringen af den 9. maj i Letlands hovedstad, Riga, hvor både borgmesteren og flertallet af befolkningen er russere. Fejringen i Riga tiltrak i omegnen af 100.000 mennesker og forløb uden vold eller uro. Dette på trods af, at mange etniske letter og russere er uenige om, hvorvidt datoen markerer en befrielse af Letland fra nazisterne eller en sovjetisk besættelse af Letland.

Festlighederne i Riga blev afsluttet med et stort anlagt fyrværkeri, betalt af byen, og det er herudover værd at bemærke, at byens borgmester, Nils Usakovs, holdt en tale, hvori han undskyldte den hidtil manglende anerkendelse af Den Røde Hærs veteraners indsats og ofre under Anden Verdenskrig.

Glem ikke, at fange vores interview med borgmester Nils Usakovs, der bliver en del af det temanummer, som vi udkommer med den 15. juni.

Af rØST