VALUTA. Hvis esterne selv kunne vælge, så ville de skifte deres valuta ud med euroen til næste år.

Indtil for nylig så alt også ud til at falde i hak for det mindste af de baltiske lande. Estland overholder som et af de få lande i EU samtlige økonomiske kriterier, som gælder for Eurozonen. Kriterierne drejer sig blandt andet om inflationsraten, den langfristede rentesats, budgetunderskuddet, den offentlige nettogæld og en stabil national valuta.

Men den økonomiske krise i Grækenland har fået topembedsmændene i Eurozonen til at overveje et supplerende kriterium – økonomiens bæredygtighed. Nu er det pludselig ikke nok at kunne overholde kriterierne her og nu, landet skal også kunne leve op til dem om 1, 10 og 100 år.

“Den er ikke hjemme,” sagde kommisæren for EU’s økonomiske og monetære anliggender, Olli Rehn, i går. Den 12. maj tager kommisionen stilling til, om den estiske kroon stadig skal bruges i 2011.

Baltic Business News, 5/5
news2biz, 28/4

Af JP