DEMOKRATI. Albaniens hovedstad Tirana har siden fredag den 30. april været ramt af store folkelige protester, støttet af landet største oppositionsparti, Socialistpartiet. Protesterne er vendt mod den siddende regering og Albaniens nuværende premiereminister, Sali Berisha.

Baggrunden for utilfredsheden skal findes i parlamentsvalget i juni sidste år, hvor Berisha’s Demokratiske Parti vandt en kneben sejr. Socialistpartiet beskyldte Berisha for valgsvindel, og har boykottet parlamentet lige siden. Demonstrationerne, der har været annonceret længe, begyndte fredag eftermiddag, og samlede op mod 200.000 utilfredse borgere i gaderne i Tirana med krav om omtælling af stemmerne fra parlamentsvalget. Samtidig barrikaderede 20 parlamentsmedlemmer samt 180 sympatisører sig i store telte foran parlamentet og indledte en offentlig sultestrejke.

Demonstranterne blev lørdag mødt af en større moddemonstration til fordel for den siddende regering, men på trods af optræk til uroligheder, forløb dagen i relativ ro og orden.

Berisha har indtil videre nægtet at give efter for demonstranternes krav, og har henvist utilfredse vælgere til at gå til de retslige instanser med deres indsigelser.

Den nuværende politiske krise kommer på et meget ubelejligt tidspunkt, da Albanien i øjeblikket er ved at indlede forhandlinger med EU om opnåelsen af officiel kandidatstatus til medlemskab af Unionen, og forsøger at fremstå som et velfungerende demokrati. Repræsentanter for de to stridende parter mødtes mandag den 3. maj i Bruxelles med medlemmer af EU-Parlamentet og EU-Kommissionen, for at drøfte Albaniens fremskridt i forhold til den fastlagte køreplan, samt at forsøge at løse den politiske krise i landet.

Forhandlingerne endte dog uden resultat tirsdag eftermiddag, da parterne ikke kunne enes om et fælles slutdokument.

SE Times 4/5

Balkan Insight 5/5

Af AHB