DIMITRIJ MEDVEDEV. For første gang i 46 år besøger et russisk statsoverhoved Danmark. Besøget varsler et tættere samarbejde med den store nation i Øst. Den russiske præsident ønsker at involvere danske virksomheder i moderniseringen af Rusland. Det sidste besøg forløb noget anderledes.

Under Dimitrij Medvedevs besøg underskriver Danmark og Rusland en aftale om et ”partnerskab for modernisering” og indleder samtidigt et samarbejde om grøn teknologi og vedvarende energi. Det kan give store muligheder for danske virksomheder. Rusland er i dag Danmarks 14.-største eksportmarked og et af Europas største forbrugsmarkeder.

Især den danske fødevareeksport spås gode vækstmuligheder. Berlingske skriver, at dansk svinekød i dag udgør op mod 10 procent af den samlede russiske import af svinekød. Det skyldes, ifølge direktøren i Landbrug og Fødevarer, Claus Søgaard-Richter, at Danmark er meget bedre end konkurrenterne, når det gælder kombinationen af fødevaresikkerhed og det veterinære beredskab samt pris. ”Vi kan levere innovation og moderne teknologiske løsninger, som Rusland kan bruge i opbygningen af deres egen fødevareproduktion,” udtaler han til Berlingske.

Ganske anderledes forløb det sidste besøg i 1964, da Nikita Khrusjtjov kom forbi. Dengang havde den sovjetiske partichef kun hån til overs for det danske lilleput-landbrug. ”Jeg har ikke set noget hos Dem, som jeg kunne tage med mig hjem til mit landbrug. Jeg siger Dem ærligt: det er et overstået stadium. En gård på 30 hektar, 50 hektar, den slags brugsstørrelser har vi ikke. 500, minimum l000, 5000, 20000, se det er, så at sige, vore størrelsesforhold,” lød det fra talerstolen på Dalum Landbrugsskole.

Kilde: Danmark i Den Kolde Krighttp://www.danmarkidenkoldekrig.dk/sovjetiske_kilder/khrustjov_dalum.pdf

Af JP