NYHEDSOVERBLIK | I søndags gik ukrainerne til valgurnerne igen ved anden runde af præsidentvalget. Kandidaterne Julia Timosjenko og Viktor Janukovitj var begge tæt på en sejr, men alt tyder nu på, at Janukovitj har vundet valget. Sejren til Janukovitj (der for fem år siden tabte valget på grund af valgfusk) er blevet modtaget meget forskelligt af medierne omkring i verden.

USA: Radio Free Europe hæfter sig ved den siddende præsident Viktor Jusjtjenkos rolle i præsidentvalget. Hvis det ikke havde været for hans opfordring til vælgerne om at stemme imod alle, så ville Timoschenko sandsynligvis have vundet, citerer radiostationen en kommentator.

Men selv om Timosjenko ikke bliver præsident i denne omgang, så vil hun stadig sidde på den magtfulde ministerpræsidentpost. Dette kan blive et problem for Janukovitj, der efter alt at dømme er Ukraines nye præsident. Mange ukrainere forventer derfor, at Janukovitj snarligt udskriver valg til parlamentet for at slippe af med Timosjenko.

Radio Free Europe ser præsidentvalget som en sejr til de pro-russiske kræfter i Ukraine. Som de skriver på deres hjemmeside, så skal hovedbudskabet i Janukovitjs sejrstale i går aftes ikke findes i det han sagde, men det sprog han sagde det på – nemlig russisk.
Radio Free Europe 8/2

RUSLAND: På Moscow Times er journalisten Jelena Biberman ikke meget for amerikanernes måde at male fanden på væggen, hvad angår Janukovitj og relationerne til det mørke Rusland. Hun mener slet ikke at relationerne til russerne er en modsætning til Ukraines forhold til EU. Tværtimod er Ukraine afhængig af godt venskab med Rusland for at kunne opnå sine ”orange drømme”. Især på grund af den katastrofale ukrainske økonomi.

En af de store stridspunkter imellem Ukraine og Rusland har været medlemskab af NATO. Men efter at Jusjtjenko har mistet magten og Obama har nedprioriteret oprustningen i Europa, er dette ikke længere et issue. Til gengæld vil Ukraine vende sig imod Europa i stedet for Amerika, hvilket der er fuld opbakning til i Rusland.

Bibermans analyse ser dermed ikke Janukovitjs vælgersegment i Østukraine som pro-russere, men nærmere som ukrainere, der ikke er anti-russiske. Janukovitj er stadig mere pro-ukrainsk end pro-russisk, mener hun.
Moscow Times 8/2

POLEN: Den konservative polske avis, Rzeczpospolitas budskab er en støtteerklæring til alle ukrainere. Avisen skriver om Viktor Janukovitjs forventede sejr ved præsidentvalget, at det har minimal betydning, om valgets vinder blev den ene eller den anden kandidat. Janukovitj kan muligvis beskrives som pro-russisk, men ifølge Rzceczpospolita er hans vigtigste karaktertræk, at han er pragmatiker.

Vi kan i den kommende tid forvente os flere magtkampe om alle de mest betydningsfulde politikområder i Ukraine, men dette havde også været tilfældet om vinderen havde heddet Julia Timosjenko. Avisens analyse af valget ligger således et stykke fra flere andre avisers mere sort/hvide billede.

Polakkernes vigtigste opgave efter valget er at arbejde endnu hårdere på at overbevise ukrainerne om, at landets mest profitable kurs er mod EU og vest, og at polakkerne fortsat vil kæmpe ukrainernes sag i EU såvel som i NATO. Polakkerne skal ifølge Rzeczpospolita arbejde sammen med Ukraine, ligegyldigt hvem der er ved magten i Kyiv.

Rzeczpospolita, 8/2

Af JP, KFH, MBL