POLITIK. EU får med Lissabon-traktaten 158 EU-ambassader, men kun én bliver ledet af en ambassadør fra et nyt medlemsland. Det – blandt andet – er Estlands præsident, Toomas Ilves, utilfreds med.

Når Lissabon-traktaten træder i kraft bliver EU-Kommissionens mange repræsentationer i tredjelande til ambassader. Men de nye ambassadører vil hovedsageligt komme fra Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Spanien.

Dette beklager Estlands præsident i et interview med den polske avis Gazeta Wyborcza, idet det understreger et mønster, man kan også kan se i Kommissionens generaldirektorater (DG’er). Her kommer ingen af de i alt 41 generaldirektører fra de nye medlemslande.

DG’erne udgør Kommissionens embedsværk, og sidder altså til dagligt med de områder, som Kommissærerne og deres små kabinetter arbejder med i fem år af gangen.

Gazeta Wyborcza, 14/12

EU observer, 15/12

Af MBL