POLITIK: Rumænerne håbede på et retfærdigt og gennemsigtigt præsidentvalg, der kunne hjælpe dem ud af politisk krise og økonomisk nedgang i søndags (6/12). Desværre ser krisen ud til at fortsætte upåvirket efter at den siddende præsident Traian Basescu vandt valget med kun en marginal sejr på 50,33 pct af stemmerne.

Basescus rival Mirscea Geoana (49,66 pct) fra det socialdemokratiske parti har besluttet at bringe Basescu for højeste ret – anklaget for valgfusk – og hele opposistionen beskylder Basescu for snyd med stemmerne. Således fortsætter den politiske ustabilitet.

I september blev den rumænske regering opløst og et provisorisk styre har siddet på magten siden. Dette satte et milliardlån fra IMF til afværgelse af økonomisk kris i bero til en løsning var fundet, men alt tyder nu på at udbetalingen udsættes endnu engang.

Guardian 9/12

Economist 10/12

Af KFH