SELVSTÆNDIGHEDSPOLITIK. Litauen og Kosovo underskrev mandag en militær samarbejdsaftale. Aftalen er den anden af sin slags for Kosovo – den første var mellem Storbritannien og Kosovo. Litauen er således blandt de første i rækken af barselshjælpere i Kosovos bestræbelser på, at blive internationalt anerkendt som en selvstændig stat.

Udover den rent praktiske betydning som aftalen får, blandt andet gensidig udveksling af tropper i uddannelsesøjemed, beviser aftalen ifølge Kosovos forsvarsminister Fehmi Mujota også, at det ligger i Kosovos skæbne at blive integreret i EU og NATO. Kosovo er inde på en sti, der uundgåeligt leder til andre procedurer, udtalte han ifølge Baltic Report. Litauens forsvarsminister Rasa Jukneviciene understregede på sin side, at der var tale om en aftale mellem to suveræne stater.

Af landene omkring Litauen anerkender Polen, Tyskland, Sverige, Finland og de baltiske lande Kosovos uafhængighed, men ikke Rusland og Hviderusland.

Tidspunktet for aftalen er nok ikke helt uafhængig af den netop påbegyndte internationale retssag om legaliteten af Kosovos selvstændighedserklæring fra Serbien.

Baltic Reports, 30/11

New Kosova Report, 30/11

Af MBL