POLITIK: Søndag gik rumænerne til stemmeurnerne til første runde af præsidentvalget og den siddende præsident Traian Basescu beholder den største opbakning. Der er dog kun tre procentpoint ned til den næste kandidat, den socialdemokratiske Mircea Geoana, der nu bliver Basescus rival til anden runde af valget.

Ved dette valg er der særligt meget, der står på spil, da valgets vinder vil blive ansvarlig for at udpege Rumæniens kommende præmierminister og dermed hvilken regering der skal lede landet. I oktober faldt den hidtidige koalition fra hinanden og en midlertidig regering har siddet på magten siden.

Sideløbende med præsidentvalget er der samtidig afholdt en folkeafstemning om en reduktion af medlemmerne af parlamentet, der ser ud til at blive gennemført med et overveldende flertal. Dette betyder at to-kammer-systemet bliver afskaffet.  Folkeafstemningen er blevet kritiseret stærkt for at styrke Basescu’s chancer, da den har fulgt meget i medierne og er blevet foreslået af Basescu selv. Stemmeprocenten blev den højeste i mange år på 53,4%.

BBC News 23/11

Southeast European Times 19/11 og 23/11

Af KFH